4 stappen om Cryptocurrency voor je online winkel te accepteren

De exponentiële stijging van de populariteit van Bitcoin en andere cryptocurrencies is onmogelijk geworden om te negeren. Momenteel staat het geschatte aantal eigenaren van cryptocurrency op 300 miljoen wereldwijd. Bovendien staat de waarde van cryptotransacties op $ 120 miljard per dag. Deze statistieken – die naar verwachting zullen blijven stijgen – onderstrepen het belang van deze digitale valuta in de moderne wereld. Bijgevolg moeten alle bedrijfseigenaren op zijn minst de mogelijkheden van cryptocurrency in ecommerce benutten, met het oog op de implementatie ervan als betalingsoptie.

WAT IS DE POSITIE VAN CRYPTOCURRENCY IN ECOMMERCE?

Cryptocurrency is een ( web 3 ) gedecentraliseerde digitale valuta die voor het eerst werd geïntroduceerd in 2008 door Satoshi Nakamoto. De waarde van crypto is dat het niet centraal wordt gereguleerd door de overheid of een centraal orgaan. In plaats daarvan vindt handel plaats als peer-to-peer-transacties die worden uitgevoerd op blockchain-technologie. In 2022 staat de wereldwijde omvang van de cryptocurrency markt op $ 1,8 miljard. Ongetwijfeld wordt de invloed op de financiële wereld steeds groter, maar wat is de rol van cryptocurrency in ecommerce?

Zoals het er nu uitziet, is crypto nu een haalbare betalingsoptie voor Ecommerce transacties. Platformen zoals Shopify en WooCommerce accepteren nu betalingen in digitale valuta. Naar verwachting is Bitcoin de meest geaccepteerde, maar Ethereum, Ripple en Binance Coin zijn populaire alternatieven. De acceptatie van cryptocurrency in ecommerce is echter verre van universeel, aangezien veel merken, met name Amazon, deze methode niet willen accepteren.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN CRYPTOCURRENCY IN ECOMMERCE?

GOEDKOPERE TRANSACTIEKOSTEN

Misschien wel het grootste argument voor het gebruik van cryptocurrency in ecommerce zijn de relatief lagere transactiekosten. Transacties die via banken, creditcards en online betalingsplatforms worden verwerkt, brengen doorgaans kosten met zich mee van 1 tot 5%. Daarentegen zijn de kosten voor Bitcoin-transacties beperkt tot maximaal 1%. Daarom heeft het een sterk potentieel om de winstmarges van bedrijven te vergroten.

MOEDIGT INCLUSIVITEIT AAN

Zoals eerder vermeld, groeit het bezit van digitale valuta snel. Daarom biedt de introductie van cryptocurrency in ecommerce winkels de mogelijkheid om meer klanten aan te trekken die de voorkeur geven aan dergelijke betalingsopties. In sommige landen zijn Crypto’s inmiddels zo populair dat ze voor de bevolking de eerste keuze worden. Die trend zet wellicht wereldwijd door. Met Crypto bereik je dus een additionele doelgroep van kopers.

SNELLER TRANSACTIESNELHEDEN

Vergeleken met creditcard- of pinbetalingen worden cryptotransacties sneller verwerkt. Dit is een belangrijke reden voor het toenemende gebruik van cryptocurrency in ecommerce websites door retailers die snellere afwikkelingen wensen. Interessant is dat Bitcoin de langzaamste cryptocurrency is met 7 TPS. Er zijn echter veel snellere alternatieven, waaronder Monero, Ripple en Solana.

VERMINDERDE VEILIGHEIDSRISICO’S

Het gedecentraliseerde karakter van cryptocurrencies betekent dat er minder frauduleuze activiteiten plaatsvinden. De gegevens van gebruikers worden opgeslagen in crypto-wallets, waardoor het erg moeilijk is om te stelen. Het gebruik van cryptocurrency maakt dus veiliger transacties mogelijk, en dat zullen veel klanten waarderen.

VERGEMAKKELIJKT INTERNATIONALE TRANSACTIES

Door cryptocurrency in ecommerce winkels te gebruiken, kunnen retailers klanten in verschillende valuta aanmoedigen om aankopen te doen. In plaats van ze te beperken tot betalen in uw lokale valuta, zou uw bedrijf het alternatief kunnen bieden om in crypto te betalen, wat meer universeel toegankelijk is.

WAT ZIJN DE NADELEN VAN CRYPTOCURRENCY IN ECOMMERCE?

PRIJSFLUCTUATIES

De inconsistentie van de ruilwaarde van de meeste munten is het grootste obstakel voor het gebruik van cryptocurrency in ecommerce. Alleen al in 2022 was Bitcoin zo hoog als $ 60.000 en zo laag als $ 18.000, en dat heeft ernstige gevolgen. Een aanzienlijke daling van de prijswaarde betekent bijvoorbeeld dat retailers verliezen lijden op verkochte goederen bij het omzetten van het geld naar fiat-valuta. Ongetwijfeld zijn dergelijke transactieonzekerheden slecht voor het bedrijfsleven. Daarom moeten online winkels rekening houden met muntstabiliteit voordat ze bepaalde munten gebruiken. Echter gaan de ontwikkelingen op dit vlak heel hard. Er zijn inmiddels mogelijkheden om transacties te doen in realtime berekende koers en direct het bedrag in de gewenste currency bijgeschreven te krijgen op de traditionele bankrekening.

NEGATIEVE OPENBARE MENING

Hoewel het aantal crypto-gebruikers stijgt, wantrouwen meer mensen deze munten. Er zijn verschillende redenen voor deze perceptie, waaronder beperkte regelgeving.

HOE CRYPTO-VALUTA IN ECOMMERCE WINKELS TE ACCEPTEREN?

Het accepteren van cryptocurrency op ecommerce websites is eenvoudig en kan in 4 stappen worden samengevat:

#1: VOLDOE AAN DE BEHOEFTE VAN DEZE BETALINGSOPTIE

De verkoopafdeling van alle bedrijven kan analytisch onderzoek doen naar hoe het accepteren van cryptocurrency in ecommerce winkels de financiën zal beïnvloeden. Uw bedrijf kan ook onderzoeken hoeveel klanten willen betalen met crypto.

#2: VOER EEN ONDERZOEK UIT NAAR MUNTEN, WALLET EN GATEWAY-OPTIES

Als cryptocurrency effectief moet werken voor uw bedrijf, kunt u het beste uw opties zorgvuldig overwegen. Cryptocurrency in e-commerce kan worden beïnvloed door muntstabiliteit, transactiesnelheid, transactiekosten, enz., en met al deze moet rekening worden gehouden.

#3: KIES WALLET OF BETALINGS-GATEWAY

Een crypto-wallet slaat de munten op, terwijl een betalings-gateway de conversie van de munt naar dollars of voorkeursvaluta vergemakkelijkt. Als alternatief bieden veel platforms zowel portemonnee- als betalings-gateway-services.

#4: INTEGREER CRYPTO-BETALING IN UW WEBSITE

Cryptocurrency in ecommerce websites kan worden geïntegreerd met behulp van een API.

Concluderend, cryptocurrency in Ecommerce is nog steeds een nieuw concept dat met de nodige voorzichtigheid moet worden benaderd. De voordelen zijn behoorlijk aanlokkelijk, maar de nadelen mogen niet over het hoofd worden gezien. Het concept van cryptocurrency als middel voor Ecommerce betalingen is nog steeds in ontwikkeling, maar het potentieel blijft spannend.