Populariteit van bezorgmaaltijd en foodbox blijft toenemen

In 2018 lieten Nederlandse consumenten voor ruim € 3,2 miljard aan warme maaltijden thuisbezorgen. Dat is een groei van meer dan twintig procent ten opzichte van 2017. De populariteit van de bezorgmaaltijd en foodbox blijft toenemen. Steeds meer partijen komen op deze groeimarkt af, als bijen op de honing. Vooralsnog zijn onafhankelijke bezorgdiensten de smaakmakers, maar internetreuzen en supermarkten snoepen steeds meer aandeel van de markt af.

Volgens het FoodService Instituut Nederland (FSIN) is ‘delivery’ veruit het snelst groeiende segment binnen de totale foodmarkt. Het aandeel van bezorgmaaltijden in de foodmarkt bedraagt bijna zes procent en blijft toenemen, ook de komende jaren, volgens het onlangs verschenen FSIN Dossier Delivery 2019. FSIN noemt de business booming. Niet alleen het aantal online bestellers neemt toe, ook het aantal bestellingen per klant groeit.

Ook supermarkten ontdekken populariteit bezorgmaaltijd

De grootste spelers zijn zelfstandige bezorgspecialisten, vaak met roots in het restaurantwezen, en online bezorgplatforms als Thuisbezorgd.nl. Deliveroo en Uber Eats. Met name die laatste groep, waar ook specialisten zich in toenemende mate bij aanmelden, drukt een steeds groter stempel op het marktsegment. Daarnaast proberen de supermarkten een graantje mee te pikken. Zij zullen op termijn een dominante positie opeisen, verwacht FSIN.

Albert Heijn gaf dit jaar het startsein. ’s Lands bekendste supermarkt is begonnen met de bezorging van vers bereide maaltijden in Amsterdam en maakt hiervoor gebruik van de bezorgplatforms Thuisbezorgd.nl en Deliveroo. Meer steden zullen volgen. Albert Heijn ziet de bezoekersaantallen bij zijn traditionele winkels teruglopen en hoopt dat ‘verlies’ onder meer met het thuisbezorgen van warme maaltijden goed te maken.

Ook woonwarenhuis IKEA stort zich op de groeimarkt van de maaltijdbezorging. Het gaat om warme maaltijden uit de eigen keuken. Begin dit jaar is gestart met een proef in Groningen, net als Albert Heijn in samenwerking met Thuisbezorgd.nl. Als dit experiment slaagt, gaat IKEA ook in andere steden maaltijden aan huis bezorgen.

Ook de maaltijdbox is booming

De consument loopt niet alleen warm voor vers bereide maaltijden, maar ook voor het laten thuisbezorgen van ‘maaltijddozen’. Ze zijn er in alle soorten en maten en in alle prijsklassen, van de AH Allerhande Box en de BBQ Box van Marley Spoon tot de Familiebox van Bilder & de Clecq en de Orignalbox van HelloFresh. Ook online supermarkt Picnic, de pels in de huid van de ‘ouderwetse’ superretailers, brengt sinds begin dit jaar een eigen foodbox op de markt, de ‘Presto’.

Dat ook dit food-thuisbezorgsegment een stormachtige groei doormaakt, blijkt uit de meest recente cijfers van HelloFresh. De van oorsprong Duitse online foodboxgigant, met een Benelux-distributiecentrum in Bleiswijk, draaide in 2018 een omzet van € 1,2 miljard, ruim veertig procent meer dan het jaar ervoor. De internationale tak van de onderneming noteerde voor het eerst positieve winstcijfers. Het aandeel van HelloFresh op de maaltijdbox-markt wordt geschat op 70 procent.

Multichannel-strategie voor betere zichtbaarheid

De CEO van de marktleider sprak van het ‘beste jaar uit de bestaansgeschiedenis’. Opmerkelijk is dat HelloFresh een multichannel-strategie hanteert om optimaal zichtbaar te zijn. In Nederland liggen de maaltijdboxen sinds kort in de schappen van de 260 Plus-supermarkten, met als voornaamste doel om de zichtbaarheid van de producten te vergroten. Voor dit jaar rekent HelloFresh op een omzetgroet van 25 tot 30 procent en daar zal de gekozen multichannel-aanpak een belangrijke rol in spelen.